divendres, 23 de novembre del 2012

Primera trobada de "La vida al Mas" (17 de novembre)


Ja hem fet la primera trobada a la recerca dels records al mas. Sense vídeo, però amb so (sort de l'Eva i l’Alejandro!). Ben diferent de com ho havíem pensat, però tota una troballa!

Els nostres protagonistes: La Rosa i la Carme, i els seus marits, en Salvador i en Jordi. Tots quatre es van criar a pagès. Elles, a Can Cerdà.


La descoberta de les diferents estances i dels objectes, un cop passada la inseguretat inicial, ha fet fluir una conversa feliç i estimulant mentre ens explicaven usos i anècdotes. I desxifraven la casa i els objectes. La sabien llegir, parlaven el mateix llenguatge. Hi havia records que quasi que els vèiem, com la Carme, de nena, gronxant un bressol amb cada mà (va venir bessonada). Un bressol de fusta fosca, de disseny ben simple, que si l’empenyies massa, es podia tombar, i la criatura anava per terra! I de fred, molt, llar de foc i mantes, i potser una totxana a la llar de foc, per posar-la al llit o al bressol de la bessonada.
I ho explicaven amb un vocabulari fermament arrelat, ple de noms que ens sorprenien, com quan la “pila d’eines” s’ha convertit en una eina per a cada cosa, collir patates, pelar els suros, escarrotxar...

I així ha passat el matí, i de tot el que els volíem preguntar, ni la meitat, no calia, no hi cabia...

Seguirem, penso que la nostra idea pot donar per molt!

Anna i Maria Àngels
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada